in ,

Çay və qəhvədən imtina etsək, bədənimizdə nə dəyişiliklər olar?

Qəhvə və çaydan imtina etməyə dəyər mi? Qeyd etmək lazımdır ki, bunun həm müsbət, həm də mənfi tərəfləri var.

Siz “sıxılmış limon” kimisiniz
Əgər qəribə bir “kofeman’sınızsa canlandırıcı içkidən kəskin imtina etmək sizi “zəif” edə bilər. Çox güman ki, baş ağrınız olacaq və ehval-ruhiyyədən düşmüş olacaqsınız. Ailənizə və dostlarınıza qəhvə və ya çaydan imtina etməyi planlaşdırdığınız barədə xəbərdarlıq edilməlidir, çünki imtina edilməsindən 2-3 həftə sonra siz qıcıq və həssas olacacaqsınız. Yuxarıda göstərilənləri nəzərə alsaq, qəhvə və çaydan kəskin şəkildə imtina edilməsinə ehtiyac yoxdur. Tədricən bunu etmək daha yaxşıdır. Məsələn, bir başlanğıc üçün, bir qəhvə və ya çay hissəsini yarıya endirə bilərsiniz.

Siz arıqlaya ya da kökələ bilərsiniz
Burada hər şey sizin vərdişlərinizdən asılıdır. Hər bir qəhvə və ya çaydan istifadə edərkən bir kruasan və ya bir şokolad yeyirsinizsə, bu içkilərin rədd edilməsi, əlbəttə, bədəninizə müsbət təsir göstərəcəkdir(şirniyyatların keçmişə keçməsi şərtilə). Bundan əlavə, çay və qəhvədən imtina edərkən şəkər qəbulunu azaldın. Digər tərəfdən, kofein effektiv bir iştah bastırıcısıdır və qəhvədən ani bir imtina qida üçün qarşısıalınmaz istəklərə səbəb ola bilər.

Tualetdən daha az asılı olacaqsınız.
Bildiyiniz kimi, qəhvə yüngül sidikqovucu təsir göstərir. Eynilə də qara çay haqqında demək olar. Xüsusilə sidik kisəsi həssas olanlara, artıq dozada qəhvə içmək və çay məsləhət görülmür. Bundan əlavə, qəhvə də bağırsaq peristalsisini artırır. Qəbzliyə meyllisinizsə, qəhvə sizə kömək edə bilər. Amma həzm və bağırsaq işində hər şey yolundadırsa, bu içkidən çox içsəniz, diareya sizi narahat edə bilər.

Daha az antioksidant qəbul edəcəksiniz
Çay və qəhvə antioksidantların ən əlverişli mənbələrindəndir. Bu maddələr sağlamlığı qoruyan və xərçəng də daxil olmaqla ciddi xəstəliklərin qarşısının alınmasında son dərəcə mühüm rol oynayır. Çoxsaylı araşdırmalar göstərir ki, qəhvə və ya çayların müntəzəm istifadəsi ürək xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır. Bəlkə antioksidantların olmaması – qəhvə və çayın rədd edilməsinin mənfi tərəflərindən biridir. Lakin bu içkilərdən imtina etdikdən sonra, daha çox təzə meyvə və tərəvəz yeyirsinizsə, bunu da asanlıqla düzəldə bilərsiniz, meyvə və tərəvəzlərdə antioksidantlar çoxdur.

 

Müəllif: Saliha Mahmudova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Dodaqlarınızın rəngi sizin haqqınızda nə deyir?

Amaliya Pənahova vəfat etdi